BIO v regionu Královéhradeckého kraje

Hned na počátku nového školního roku měli žáci naší školy možnost zapojit se do projektu BIO v regionu Královéhradeckého kraje, jehož pořadatelem je Bioinstitut o.p.s., za financování Ministerstva zemědělství. Program sestával ze tří částí. Jako první se uskutečnilo společné vaření vybraných žáků oboru kuchařské práce se zkušenými lektorkami z Hradecké Bazalky v prostorách školní kuchařské dílny. Žáci byli nejprve seznámeni se surovinami v bio kvalitě, poté z nich připravovali několik pokrmů a na závěr vše společně ochutnali. Při výrobě humusu s čerstvou a pečenou zeleninou, hovězího hamburgeru, pomazánky z pečené mrkve a dalších pokrmů, si vyzkoušeli práci s bio surovinami, poznali netradiční kombinace surovin i koření. Po závěrečné degustaci následoval odborný seminář, na kterém byli žáci zábavnou formou seznámeni se základními rozdíly mezi konvenčním a ekologickým hospodařením. Zjistili, co vše zahrnuje skutečná cena potravin, proč a kde nakupovat suroviny a potraviny v bio kvalitě, a také jak biopotraviny poznat a na co si dát při nákupu pozor. Každý z účastníků semináře na závěr obdržel krabičku Ječných lívanců s ovesnými vločkami a měl možnost se zapojit do soutěže o nejkrásnější lívance. Soutěžící připravili lívance doma a poslali jejich fofo. Jako vítěz byl vylosován Svatopluk Hebr, žák 2. ročníku, který jako odměnu obdržel diplom a poukázku na nákup potravin v biokvalitě. Závěrečnou částí projektu byla exkurze na Eko farmu Bošina Vernéřovice, která se konala následující den. Zmíněná farma, patřící manželům Bošinovým, se nachází v malebném prostředí na Broumovsku. Žáci měli možnost nahlédnout do zázemí chovu slepic, hus, perliček, ovcí, králíků, prasat, koní a dalších zvířat. Nedílnou součástí fungování farmy je i strojní park, který si žáci také prohlédli a některé stroje měli možnost vidět při práci. Po celou dobu návštěvy se jim věnovala sama majitelka farmy a velice poutavě o práci na farmě vyprávěla. V samém závěru exkurze žáci navštívili místní prodejnu s biopotravinami, kde na ně čekala bohatá ochutnávka vyráběných produktů a mnozí využili i možnosti jejich zakoupení. Tento projekt se u žáků i pedagogů setkal s velice pozitivními reakcemi. Věříme, že bude dobrou motivací k jejich další práci v oboru. Mgr. Hana Prymšová