Profesní soutěže

Žáci naší školy se účastní školních, regionálních i celostátních soutěží odborných dovedností. Zejména v potravinářských oborech získáváme přední místa. Jsme organizátory již tradiční regionální soutěže „Kuchařských dovedností“, kterou zaštiťuje Mgr. Hana Prymšová

Články z profesních soutěží

V. ročník soutěže odborných dovedností v oboru pečovatelské služby

Dne 25. 4. 2019 se v Hořicích konal V. ročník soutěže odborných dovedností v oboru pečovatelské služby. Naši školu zastupovaly Viktorie Bocková a Denisa Kuntová ze třídy Pe3.
  Soutěž byla sestavena z těchto disciplín:
- Poznávací test
- Pečovatelství - hygienická péče o novorozence a úprava lůžka
- Strojové šití – šití ubrousku a žehlení ložního prádla
- Vaření dle zásad zdravé výživy – kynuté lívance
Naše žákyně se snažily a v konkurenci několika škola se určitě neztratily. Odnesly si spoustu zážitků, nové zkušenosti a pěkné upomínkové předměty.  
Touto cestou bychom chtěli děvčatům poděkovat za reprezentaci naší školy.

3. ročník celostátní soutěže „Pekařské ruce“

3. ročník celostátní soutěže v pekařské dovednosti Odborných učilišť s názvem „Pekařské ruce“ se konal 10. 4. 2019 v Odborném učilišti v Mohelnici.

Soutěžila dvoučlenná družstva, která měla za úkol během tří hodin připravit:
a/ Štrůdl dle vlastní receptury (regionální)
b/ pletýnky (8 ks)
c/ žitný program – z jednotného těsta připravit chleba (2ks), žitnou večku (4 ks) a žitnou placku (8 ks)

Nutno podotknout, že pekařský obor nepatří u uchazečů o studium k těm nejvyhledávanějším, přestože na trhu práce je toto řemeslo velice žádáno. Je proto chvályhodné, že se Mohelnické učiliště prostřednictvím soutěží snaží ukázat, že i pekařina má svoje kouzlo a poskytuje budoucím pekařům možnost uplatnit svoji kreativitu.
Za naši školu jeli bojovat Markéta Švancarová a Jiří Kment, žáci 2. ročníku, kteří se svého úkolu zhostili na výbornou, přestože na přípravu neměli příliš času. Původně přihlášené žákyně totiž krátce před soutěží onemocněly, a tak nastoupili Markéta s Jirkou, aby se v rekordním čase připravili. Nic nepodcenili, a tak se jim podařilo se svými výrobky vybojovat úžasné 2. místo.

Kuchařské dovednosti

Dne 4. dubna 2019 se v prostorách naší školy uskutečnil již 8. ročník regionální soutěže žáků pod názvem „Kuchařské dovednosti 2019“. Naši budoucí kuchaři poměřili své odborné dovednosti s žáky odborných učilišť ze Žamberku, z Hostinného, z Nového Města nad Metují, z Lomnice nad Popelkou a nováčkem soutěže letos bylo družstvo ze SOŠ v Liberci. Celá soutěž byla tentokráte pojata jako „Návrat k tradicím“.
Soutěžní zadání
Z každé školy soutěžilo jedno 3-členné družstvo žáků, které mělo za úkol ve stanoveném čase 3,5 hodiny připravit oběd pro 4 osoby podle vlastních receptur za dodržení následujícího zadání:
- Bramborová polévka
- Guláš z hovězího masa Knedlíky
- Palačinka
Samostatnou kategorii představovala ještě soutěž „O nejlepší bramborovou polévku“, na jejímž hodnocení se podíleli žáci i učitelé z celé naší školy.
Jak se ukázalo, výběr těchto tradičních pokrmů poskytl soutěžícím dostatek prostoru ke kreativitě a umožnil jim povýšit i zdánlivě obyčejná jídla na soutěžní úroveň. Po zhotovení pokrmů každé družstvo prezentovalo své výrobky před odbornou komisí, která měla opravdu nelehký úkol vybrat ty nejlepší. Všechna družstva předvedla vyrovnané výkony, plné originálních nápadů a zajímavých chutí. Součástí hodnocení byla i spolupráce v kolektivu a dodržování hygienických předpisů při práci.
Naši školu reprezentovali žáci Jiří Barvíř a Lukáš Barvíř z 2. ročníku a Patrik Frýda z 1. ročníku oboru kuchařské práce. Všichni tři odvedli výbornou práci a získali zlatou medaili v obou soutěžních disciplínách.
Všem našim soutěžícím gratulujeme k výbornému výsledku a děkujeme za vzornou reprezentaci školy! Soutěž se konala za finanční podpory Královéhradeckého kraje, díky tomu všichni soutěžící obdrželi diplom a medaili a také spoustu zajímavých cen.

Soutěže odborných dovedností v oboru pečovatelské a provozní služby

Dne 3.4.2019 se v Liberci konala soutěže odborných dovedností v oboru pečovatelské a provozní služby. Naši školu zastupovaly Kristýna Holubová a Nikola Ullrichová ze třídy Pe1. Soutěž byla sestavena z těchto disciplín:
- Poznávací test
- Luxování podlahových krytin
- Zhotovení jehelníčku
- Výroba zdobící polevy a zdobení velikonočních perníčků
Naše žákyně se snažily a nakonec vybojovaly třetí místo v konkurenci několika škol. Touto cestou bych chtěla děvčatům poděkovat za reprezentaci naší školy.

Srdce na talíři - Kuchařské práce

Ve čtvrtek 21. března 2019 se konal 6. ročník celostátní gastronomické soutěže „SRDCE NA TALÍŘI“, konané v Městci Králové. Jedná se o prestižní soutěž, které se vždy účastní školy z celé republiky, tentokrát to bylo 12 dvoučlenných družstev. Naši školu reprezentovali žáci z 1. ročníku Patrik Frýda a Petr Pajak. Soutěžící měli dva samostatné úkoly, a to: 1.     připravit 2 druhy předkrmového koktejlu a 2.     prostřít slavnostní tabuli pro 2 osoby na téma „SPORT“. Na každý úkol měli stanoven časový limit 60 minut. Poté museli ještě svoji práci obhájit před odbornou komisí, složenou ze členů Asociace kuchařů a cukrářů a hostem celé soutěže, herečkou Markétou Hrubešovou. Nutno dodat, že celá soutěž byla velice náročná. Porota soutěžící vůbec nešetřila a kladla opravdu záludné otázky. Patrik i Petr se poctivě připravovali a i přesto, že jsou žáky teprve 1. ročníku, odvedli skvělou práci, za kterou sklidili pochvalu od všech členů komise. V obrovské konkurenci 12 dvoučlenných družstev sice na medaili nedosáhli, přesto jejich výkon zaslouží velkou pochvalu. Za vzornou reprezentaci školy oběma děkujeme!

Barvy jara a velikonoc - Cukrářské a pekarské práce

Dne 13. března 2019 se ve Střední škole Antala Staška v Lomnici nad Popelkou konal 7. ročník regionální gastronomické soutěže odborných dovedností s názvem „Barvy jara a velikonoc“. Naši školu reprezentovaly tyto žákyně: V cukrářské kategorii Markéta Švancarová ze třídy C2 a v pekařské Lucie Novotná ze třídy Pk2. Soutěžící měli za úkol na místě připravit výrobek podle soutěžního zadání v časovém limitu 180 minut. Cukráři připravovali dort na téma „Jarní příroda“ a pekaři Ovocný koláč z lineckého těsta podle vlastní receptury. Celá soutěž letos probíhala netradičně ve sklepních v prostorách Lomnického zámku. Díky pečlivé přípravě pod vedením UOV Daniely Kalvachové dosáhla velikého úspěchu naše cukrářka Markéta Švancarová, která v konkurenci 6 soutěžících předvedla fantastický výkon a za svůj 2-patrový dort plný modelovaných květin obdržela zlatou medaili. K tomuto úspěchu Markétě blahopřejeme a děkujeme za vzornou reprezentaci školy!

O nejlepší bramborový salát

 Dne 18. prosince 2018 se uskutečnila v naší škole tradiční kuchařská soutěž na téma „O nejlepší bramborový salát“. Tato soutěž patří již několik let mezi oblíbená zpestření předvánočního času na naší škole. Zúčastnit se jí mohli žáci všech ročníků oboru kuchařské práce a její zadání spočívalo v přípravě 1 kg bramborového salátu podle vlastní receptury. Jediným závazným kritériem bylo použití brambor jako hlavní suroviny, jinak mohli žáci popustit uzdu svojí fantazie. Letošní soutěže se zúčastnilo deset žáků z 1., 2. a 3.ročníku. Výsledné saláty mohli přijít ochutnat všichni žáci a učitelé ze školy, kteří se chtěli podílet na hodnocení. Každý ze salátů byl něčím zajímavý a vybrat ten nejlepší nebylo snadné. Hodnocení probíhalo anonymně, výsledky tedy byly naprosto objektivní. Letošní ročník byl ojedinělý, protože všechny medaile si tentokrát odnesli žáci 1. ročníku a „natřeli“ to tak svým starším spolužákům. Všichni ocenění žáci obdrželi pěkné ceny a diplomy, všichni ostatní pak drobné dárky. Celá soutěž nám všem opět zpříjemnila nadcházející předvánoční čas, za což všem zúčastněným děkujeme a oceněným gratulujeme! Výsledky soutěže: 1. místo – Petr Pajak, K1B 2. místo – Kamila Siváková, K1B 3. místo – Lukáš Pajak, K1B

Soutěž pečovatelu

Dne 26. 4. 2018 se v Hořicích konal IV. ročník soutěže odborných dovedností v oboru pečovatelské služby. Naši školu zastupovala Michaela ze třídy Pe3 a Eliška Pe2.
Soutěž byla sestavena z těchto disciplín:
- Poznávací test
- Pečovatelství – úprava lůžka bez klienta a obvazová technika
- Strojové šití – sáček na bylinky, žehlení pracovního oblečení
- Vaření dle zásad zdravé výživy – sýrová roláda
Naše žákyně se snažily a nakonec vybojovaly třetí místo v konkurenci několika škol. Nejvíce se jim podařila sýrová roláda.
Touto cestou bych chtěla děvčatům poděkovat za reprezentaci naší školy.

Kuchařské dovednosti

Dne 19. 4. 2018 se v prostorách naší školy uskutečnil již 7. ročník regionální soutěže žáků pod názvem „Kuchařské dovednosti 2018“. Naši budoucí kuchaři poměřili své odborné dovednosti s žáky odborných učilišť ze Žamberku, z Hostinného, z Nového Města nad Metují a z Lomnice nad Popelkou. V letošním ročníku soutěžící připravovali výrobky studené kuchyně. Prvním úkolem bylo vyrobit dva druhy obložených chlebíčků a druhým rautovou mísu pro 6 osob s třemi druhy předkrmů. Samostatnou kategorii představovala soutěž „O nejlepší salát na chlebíčky“, na jehož hodnocení se podíleli žáci i učitelé z celé naší školy. Soutěžila již tradičně tříčlenná družstva, časový limit byl stanoven 3 hodiny. Po dohotovení byly všechny výrobky vystaveny ve školním bufetu, kde si je mohli zájemci z řad žáků a pedagogů školy prohlédnout. Poté každé družstvo prezentovalo své výrobky před odbornou komisí, která měla opravdu nelehký úkol vybrat ty nejlepší. Všechna družstva předvedla úžasné výkony, jejich výrobky byly doslova pastvou pro oči. Důležitá byla ale i chuť a dodržování hygienických předpisů při jejich přípravě. Naši školu reprezentovali žáci Jiří z 1. ročníku a Adéla se Štěpánkou ze 3. ročníku oboru kuchařské práce. Všichni tři odvedli výbornou práci a získali hned dvě ohodnocení. Jejich salát na chlebíčky dostal jednoznačně nejvíc hlasů a získal tak zlatou medaili. V celkovém hodnocení se naše družstvo umístilo na druhém místě za družstvem z Nového Města nad Metují. Třetí skončili žáci ze Žamberku. Soutěž se konala za finanční podpory Královéhradeckého kraje, díky tomu všichni soutěžící obdrželi diplom a medaili a také zajímavé ceny. Všem našim soutěžícím gratulujeme ke krásnému výsledku a děkujeme za vzornou reprezentaci školy!

Voňavé pečení

Dne 5. dubna 2018 se žáci naší školy z oboru pekařské práce zúčastnili celostátní přehlídky Odborných učilišť s názvem „VOŇAVÉ PEČENÍ“ v Odborném Učilišti a Praktické škole v BRNĚ. Téma letošní přehlídky bylo „Dětská párty“ Soutěže se účastnilo deset žáků z pěti Odborných učilišť. Jejich úkolem bylo ve stanoveném časovém limitu vyrobit:
- 1 velký koláč podle vlastního receptu a fantazie
- 10 ks ručního rohlíku a pletýnky
- výrobky z 0,5 kg listového těsta.
Naši školu reprezentovali žáci ze třídy Pk2 Diana a Kristián. Díky jejich pečlivé přípravě za vedení učitelky odborného výcviku Mgr. Jarmily Uhrové se jim podařilo připravit výrobky, které svým vzhledem i chutí splňovaly i ta nejpřísnější kritéria odborné komise a nemusel by se za ně stydět ani zkušený pekař. Vzhledem k tomu, že výkony všech soutěžících byly velmi vyrovnané, rozhodla se odborná komise udělit všem stejná ocenění. Všichni žáci si tak odnesli Pamětní list a zajímavé ceny jako upomínku na příjemně strávený den v Brněnském učilišti.
 Za vzornou reprezentaci školy oběma našim žákům děkujeme!

Srdce na talíři

Dne 21. března 2018 se naši žáci Jiří a Lukáš ze třídy K1 zúčastnili celostátní gastronomické soutěže „SRDCE NA TALÍŘI“, konané v Městci Králové. Jedná se o prestižní soutěž, které se vždy účastní školy z celé republiky, tentokrát to bylo 19 dvoučlenných družstev. Soutěžící měli dva samostatné úkoly, a to:
1. připravit 2 druhy obložených chlebíčků a 2. prostřít slavnostní tabuli pro 2 osoby na téma „100 let české státnosti“. Na každý úkol měli stanoven časový limit 60 minut. Poté museli ještě svoji práci obhájit před odbornou komisí, složenou ze členů Asociace kuchařů a cukrářů a hostem celé soutěže, herečkou Markétou Hrubešovou. Nutno dodat, že porota soutěžící nijak nešetřila a kladla opravdu záludné otázky. Jirka i Lukáš se poctivě připravovali a i přesto, že jsou žáky teprve 1. ročníku, odvedli skvělou práci. V obrovské konkurenci 19 dvoučlenných družstev se umístili na 5.místě. Za vzornou reprezentaci školy oběma děkujeme!

Barvy jara a velikonoc - soutěž cukrářu

Dne 8. března 2018 se žáci naší školy zúčastnili 6. ročníku regionální soutěže odborných dovedností nazvanou „Barvy jara a velikonoc“ ve Střední škole Antala Staška v Lomnici nad Popelkou.
V letošním roce reprezentovali naši školu tito žáci:
V cukrářské kategorii Lucie Novotná ze třídy C3 v kategorii kuchařské Jiří Barvíř z K1 pekaře zastupovala Diana Danielová ze třídy Pk2.
Úkolem soutěžících bylo na místě připravit výrobek podle soutěžního zadání v časovém limitu 180 minut. Cukráři připravovali dort na téma „Jarní příroda“, kuchaři 20 ks předkrmů z vajec na téma „Velikonoce tradičně i netradičně“ a pekaři Závin dle vlastní receptury. Celá soutěž letos probíhala v krásném prostředí Lomnického zámku za účasti rekordního počtu soutěžících z devíti škol, a proto jsme moc rádi, že můžeme pogratulovat Dianě Danielové ke stříbrnému poháru v pekařské kategorii. Výborné výkony předvedli i ostatní naši zástupci, a přestože ve velké konkurenci nedosáhli na stupně vítězů, rozhodně naší škole ostudu neudělali. Odvedli výbornou práci a po zásluze si přivezli diplom, krásné ceny a určitě spoustu zážitků a poznatků do budoucna.
Za vzornou reprezentaci školy všem našim soutěžícím děkujeme!